Viacolor - asfaltna mješavina u boji


Osobe koje se kreću po gradskim ulicama, pješaci, biciklisti i vozači, lako uočavaju boje pločnika. Boje su važne jer doprinose da se površine po kojima se odvija promet skladno uklope u okoliš. Ako se boje funkcionalno koriste da se odvoje ili razlikuju određeni tipovi prometnih površina, to može znatno doprinijeti većoj sigurnosti u prometu.

Eurovia je razvila obojenu vruću smjesu za prekrivanje prometnih površina koja doprinosi ljepoti i većoj sigurnosti gradskog okoliša.

VIACOLOR koristi prozirna vezivna sredstva u svojoj formulaciji da se istakne prirodna boja agregata koji se koristi u smjesi. Dodavanjem odgovarajućih pigmenata mogu se dobiti brojne druge boje po želji.

VIACOLOR se obično formulira u omjeru 0/4 mm za pješačke zone i područja zatvorena za promet vozila, te u omjeru 0/6 ili 0/10 za područja gdje se odvija promet.

Nanosi se ručno ili strojno, a debljina može iznositi 20 do 40 mm.

Eurovia je patentirala sastav ove pigmentne smjese i proces proizvodnje odgovarajuće obojene vruće smjese pod nazivom VIACOLOR.

VIACOLOR je zaštićena marka proizvoda.

NE MORA BITI CRNO

VIACOLOR koristi sintetička vezivna sredstva istih svojstava kao i klasični bitumen, ali bez crne boje. Ova sintetička vezivna sredstva, na bazi sastojaka od ulja, ne sadrže alsfalten (koji bitumenu daje crnu boju) i stoga mogu biti obojena svijetlim bojama, mogu propuštati svjetlo, odnosno prozirna se nanositi u tankom sloju.

Ova vezivna sredstva raspoloživa su u istim omjerima kao i bitumeni za ceste, od 20/30 do 180/220. Neka sredstva uključuju modifikacije s polimerima koji mogu proširiti raspon opterećenja za VIACOLOR ako se koristi u zahtjevnim uvjetima.

ODLIČNO JE U BOJI!

Budući da vezivna sredstva nisu obojana, vruće smjese se mogu izraditi u onoj boji u kojoj su i agregati: npr. ružičastoj, svjetlo sivoj, boji kvarca, smeđoj, boji vapnenca s primjesom silicija ili u čistoj bijeloj boji vapnenca. Ove boje za popločavanje naglašavaju prirodan izgled agregata.

Pigmenti se dodaju da se postigne svjetlija ili tamnija nijansa boje.

Eurovia je razvila originalan postupak pripravka i primjene ovih pigmenata, što osigurava ravnomjernu distribuciju u cijeloj vrućoj smjesi. Najprije se pigment raspršuje u ulju koje je kompatibilno s vezivnim sredstvom da se napravi "pigmentna pasta" koja se može unaprijed zapakirati u vreće i u potrebnim količinama se direktno ubrizgava u smjesu.

Širok raspon raspoloživih pigmenata omogućuje da VIACOLOR površine budu obojene u različitim bojama; titanov oksid se koristi za svijetle tonove, krom oksid za zelene boje i kobaltne soli za plave, te željezni oksid za crvene žute itd.

Napomena: što je površina svjetlija, to je osjetljivija na tragove guma, mrlje od ulja i druge nečistoće.

SIGURNOST I ESTETIKA

VIACOLOR je pogodan za sve tipove prometa.

Ovaj proizvod promiče veću sigurnost zbog bolje uočljivosti prometnih površina koje se vizualno razlikuju prema svojim funkcijama, npr. nogostup, parkiralište, traka za bicikliste, prometni koridori, zaustavni trakovi itd.

VIACOLOR koristi boje da uljepša okoliš oko brojnih objekata, koristi se za školska dvorišta, igrališta, staze u parkovima ili vrtovima, staze u predgrađima, otoci za pješake itd.

VIACOLOR ima svijetle boje koje su posebno pogodne za sljedeće namjene:

  • za nogostupe u tunelima i podvožnjacima čime se štedi na osvjetljenju i poboljšava vidljivost, a samim tim i sigurnost u prometu.
  • za popločavanje industrijskih površina, smanjuje se temperatura površine izložene utjecaju sunčevog svjetla i stoga se smanjuje i negativan termalni utjecaj na podlogu.

VIACOLOR je pogodan za širok raspon različitih namjena.


ODJEL KOMERCIJALE I NABAVE
Mihovljanska 70, 40 000 Čakovec
Telefon: +385 (0) 40 396 125
Faks: +385 (0) 40 396 123
www.tegra.hr
info@tegra.hr
Podružnica tvrtke:


TEGRA d.o.o.

Društvo sa ograničenom odgovornošću za niskogradnju i hidrogradnju
Mihovljanska 70, 40000 Čakovec

Tel:+385 40 396 290
+385 40 396 077
+385 40 396 125
Fax: +385 40 396 123
+385 40 395 421
E-mail:info@tegra.hr